ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ.

Image

Από μικρός άκουγα να μου λένε αυτοί που με αγαπάνε να απλώνω το χέρι μου μέχρι εκεί που φτάνει , αλλιώς θα το πληρώσω ακριβά και όντως έτσι γινόταν πάντα όταν ξεγελιόμουν και το άπλωνα μακρύτερα από εκεί που έφθανα  . Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι δεν έγιναν οι ίδιοι εφοπλιστές γιατί τους εμπόδισαν κάποιοι άλλοι εφοπλιστές , είναι τουλάχιστον αφελείς για να μην πω κάτι άλλο χειρότερο  . Η κοινωνία έχει από όλα τα φρούτα και όλα τα IQ  , άλλος είναι τολμηρός , άλλος διστάζει , άλλος τυχερός , άλλος άτυχος , άλλος πιο πνευματικός τύπος , άλλος πιο  αφελής κτλ Δεν είναι λοιπόν όλοι για όλα .

 

Για να υπάρξει όμως μια κοινωνία (αφού όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι είναι η κοινωνία) θα πρέπει ο κάθε ένας να είναι στη θέση που μπορεί να είναι , αλλιώς η κοινωνία δυσλειτουργεί και αυτός που βρίσκετε εκεί που δεν έπρεπε το πληρώνει πολύ ακριβά που τόλμησε να απλώσει το χέρι του πιο μακριά από ότι μπορούσε  .  Όλοι όμως θέλουν το ίδιο πράγμα , να είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με αυτά που έχουν και για να γίνει αυτό μέσα στην κοινωνία που ζουν , θα πρέπει κάποιοι  να αναλάβουν την παραγωγή αξιών που θα δώσει αυτά τα οφέλη και σε αυτούς , γιατί αν κάποιος δεν παράγει , δεν μπορεί να προσφέρει και στους άλλους , οπότε τότε η κοινωνία χάνετε και παρακμάζει…

 

 Ναι λοιπόν , αυτός που έχει τον πλούτο και νοιώθει μέλος μιας  κοινωνίας  θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να μεγιστοποιεί και τα δικά του οφέλη , αλλά και τα οφέλη της κοινωνίας  που ανήκει και ο ίδιος και με όλα τα μέλη της , πλούσια και φτωχά ..

 

Φυσικά ο κάθε ένας θα συμπεριφερθεί μέχρι εκεί που φτάνει το μυαλό του και θα κάνει παρέα με αυτούς που ταιριάζουν τα χνώτα του , αλλά ΟΛΟΙ θέλουν δεν θέλουν  ανήκουν στην ίδια κοινωνία και η μοίρα τους είναι συνυφασμένη , όπως ήταν πάντα , γατί ενώ ο άνθρωπος  είναι περαστικός από εδώ και θνητός , η ανθρωπότητα είναι αθάνατη και έχει συλλογική συνείδηση και οι κοινωνίες  είναι οι πυλώνες της που πατάει  πάνω τους η ανθρωπότητα  .  Όπως στο Έπος του Γκιλγκαμές που ο Γκιλγκαμές  έχει την ανάγκη του Ενκίντου για να περιπλανηθούν μαζί στον κάτω κόσμο και να οδηγηθούν στα δώρα της αθανασίας και να ξεφύγουν από την  ζωώδη κατάσταση που βρίσκονταν και την θνητή φύση , έτσι και στην κοινωνία , ο «ανώτερος – ισχυρός» έχει ανάγκη τον «κατώτερο – αδύναμο»   ( και αντιστρόφως ) για να οδηγηθούν μαζί στην δόξα . Ο ένας χωρίς τον άλλον δεν είναι τίποτα και αυτή η μεταξύ τους ισορροπία είναι και η αρχή της μεταξύ τους ισότητας που μετατρέπετε σε δίκαιο , το δίκαιο της Ιθαγένειας . 

 

 Αυτό το δίκαιο λοιπόν είναι το ισχυρότερο κίνητρο του γένους μας  και επιτρέπει ακόμα και στον «δούλο» να απευθύνετε στον «κύριο του»  (χωρίς φυσικά να ξεχνά την θέση του)  ως ισότιμος με την δική του ανθρώπινη υπόσταση . Από εκεί έβγαινε και το δικαίωμα των δούλων στην αρχαία Αθήνα  να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην αγορά της Αθήνας έναντι των κακών αφεντικών τους  Γιατί αν το αγνοείτε , ο «δούλος» στην αρχαία Αθήνα ήταν μισθωτός ( δουλειά – δουλεύω  ) και αν ο εργοδότης του δεν του έδινε όσα έπρεπε και είχαν συμφωνήσει  , μπορούσε να του κάνει αγωγή και να τα διεκδικήσει  την οφειλή ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας , ανεξάρτητα από τον πλούτο και την κοινωνική δύναμη που είχε ο αυθέντης του  . 

http://giannisserfanto.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9248.html

Και ας μην ξεχνάμε ποτέ πως από αυτήν την ζωή είμαστε περαστικοί και πως αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στον τελικό και πραγματικό μας προορισμό . Ας φροντίσουμε λοιπόν αυτό το σύντομο πέρασμά μας από τούτη την ζωή  να έχει νόημα , έναν σκοπό , αλλιώς θα είναι σαν να μην ζήσαμε ποτέ ..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s