Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ ..

Image

Οι πεταλούδες μονάρχης (Danaus plexippus) είναι κυρίως γνωστές για τις μεταναστεύσεις τους, καθώς είναι από τα ελάχιστα έντομα που γνωρίζουμε ότι κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια. Είναι το μόνο έντομο που μεταναστεύει σε ένα θερμότερο κλίμα που είναι 2.500 μίλια μακριά κάθε έτος. Έχουν άνοιγμα φτερών 9-10 εκατοστά και χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα με μαύρα και άσπρα σχήματα στην πάνω επιφάνειά τους.

Από τη Βόρεια Αμερική κάνουν μεγάλα ταξίδια προς το νότο από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι και τον πρώτο παγετώνα. Μια μετανάστευση με βόρεια κατεύθυνση λαμβάνει χώρα την άνοιξη. Τα θηλυκά άτομα αποθέτουν αβγά κατά τη μετανάστευση και έτσι αυτή ολοκληρώνεται σε πολλές γενιές. Το μήκος αυτών των ταξιδιών υπερβαίνει την κανονική διάρκεια ζωής των περισσότερων μοναρχών, η οποία είναι λιγότερο από δύο μήνες για τις πεταλούδες που γεννήθηκαν το πρώιμο καλοκαίρι. Η τελευταία γενεά του καλοκαιριού εισάγεται σε μια μη-αναπαραγωγική φάση που είναι γνωστή ως διάπαυση και μπορεί να ζήσει επτά μήνες ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της διάπαυσης, οι πεταλούδες πετούν σε μια από πολλές περιοχές διαχείμασης. Η γενιά που διαχειμάζει γενικά δεν αναπαράγει έως ότου αφήνει την περιοχή διαχείμασης κάπου στο Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Οι δεύτερες, τρίτες και τέταρτες γενεές είναι που επιστρέφουν στις βόρειες θέση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά την άνοιξη. Το πώς το είδος κατορθώνει να επιστρέψει στα ίδια σημεία διαχείμασης πέρα από ένα χάσμα διάφορων γενεών αποτελεί ακόμα ένα αντικείμενο της έρευνας . Τα σχέδια πτήσης φαίνεται να κληρονομούνται, βασισμένος σε έναν συνδυασμό του κιρκαδικού ρυθμού και της θέσης του ήλιου στον ουρανό. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως οι πεταλούδες μοναρχών χρησιμοποιούν ακριβώς τα ίδια δέντρα κάθε έτος όταν μεταναστεύουν, το οποίο φαίνεται περίεργο επειδή δεν είναι οι ίδιες πεταλούδες που ήταν εκεί πέρυσι.

Είναι ένα φαινόμενο που δείχνει ότι το ΔΝΑ καταγράφει την πορεία και παρόλο που δεν διδάσκει κανείς την πληροφορία , αυτή ξυπνάει και καθοδηγεί ως δεδομένη Γνώση και όχι επίκτητη !! Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τους Ανθρώπους , άραγε ; Γιατί όχι ; Αφού συμβαίνει σε ένα είδος , γιατί να μην συμβαίνει και σε άλλα ; Το γενετικό μας υλικό μπορεί να έχει καταγραμμένες πληροφορίες και συμπεριφορές που μας οδηγούν  στην ζωή μας , χωρίς να έχουμε επαφή με τους προγόνους μας ;

«Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη  … Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει.»  (Σωκράτης ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s